Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Kotitalousvähennys

Hyödynnä loppuvuoden kotitalousvähennys

Mikä on kotitalousvähennys? Milloin sitä voi saada ja miten paljon? Tutustu kattavaan kotitalousvähennysoppaaseemme.

Mitä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on suomalaisille veronmaksajille tarjottu etu, joka mahdollistaa osan kotitalous-, hoiva-, hoitotöiden sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöiden kustannusten vähentämisen verotuksessa. Tämä vähennys on suunniteltu helpottamaan kotitalouksien taloudellista taakkaa ja kannustamaan laillisten palveluntarjoajien käyttöön.

Vähennyksen tarkoitus on tukea kotitalouksia tekemään parannuksia ja huoltotöitä omassa kodissaan, samalla edistäen paikallista työllisyyttä ja laillista liiketoimintaa. Esimerkkejä kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvista töistä ovat muun muassa siivous, lastenhoito, asunnon remontointi ja tietokoneiden asennukset. Erityisen merkittäväksi se muodostuu remonttihankkeissa, jossa sen avulla voidaan kattaa merkittävä osa työn kustannuksista.

Kotitalousvähennys ei ole vain taloudellinen etu, vaan se myös rohkaisee käyttämään laillisia palveluntarjoajia, mikä tukee rehellistä yrittäjyyttä ja työmarkkinoita. Sen ansiosta monet suomalaiset ovat voineet toteuttaa kodinparannuksia ja huoltoja taloudellisesti järkevämmin, samalla edistäen paikallista taloutta ja työllisyyttä.

Vielä ehdit hyödyntää vuoden 2023 kotitalousvähennyksen!

Onko tämän vuoden kotitalousvähennys vielä hyödyntämättä? Ei hätää, ota yhteyttä meihin, meiltä ehdit saada vielä uudet aurinkopaneelit tai ilmavesilämpöpumpun tämän vuoden puolella.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelit taustakuva

Kotitalousvähennys remonteista

Kotitalousvähennys tarjoaa verohelpotuksia kotitalouksille, jotka investoivat asuntojensa kunnossapitoon ja parannuksiin. Kuitenkaan kaikki remonttityöt eivät automaattisesti oikeuta vähennykseen.

Vähennyskelpoisia ovat tyypillisesti tavanomaiset kunnossapito- ja perusparannustyöt. Näitä ovat esimerkiksi maalaus, tapetointi, lattiapintojen uusiminen ja kiinteiden keittiökalusteiden asennus. Sen sijaan uudisrakentaminen, laajennustyöt tai sijoitusasuntojen remontit eivät kuulu vähennyksen piiriin. Tärkeää on, että työ tehdään verovelvollisen omassa tai vapaa-ajan asunnossa.

Ehdot täyttävän remonttityön kotitalousvähennys voi tuoda merkittäviä säästöjä, erityisesti suuremmissa remonteissa. Tämä kannustaa käyttämään ammattilaisia ja varmistaa, että työ tehdään laadukkaasti ja turvallisesti. On myös tärkeää säilyttää kaikki remonttiin liittyvät tositteet ja laskut, sillä ne ovat välttämättömiä vähennyksen hakemisessa.

Kotitalousvähennys 2023 – miten paljon kotitalousvähennystä voi saada remontista?

Kotitalousvähennyksen määrä remonttitöissä vuonna 2023 on enintään 2 250 euroa/henkilö, 40 % työn osuudesta. Omavastuuosuus on 100 euroa vuodessa/henkilö.

Kotitalousvähennystä voi saada vain remonttityön työn osuudesta, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen eli jos asut puolison kanssa, voitte saada yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä remonttikuluista.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelit omakotitaloon taustakuva

Näin haet kotitalousvähennystä

Ennen kuin aloitat, varmista, että remonttityö täyttää kotitalousvähennyksen ehdot. Tarkista, että työ katsotaan tavanomaiseksi kunnossapito- tai perusparannustyöksi, ja että se tehdään omassa tai vapaa-ajan asunnossasi.

Työn tulee olla ostettu ennakkoperintärekisterissä olevalta yritykseltä. Voit tarkistaa yrityksen rekisteröinnin YTJ-palvelusta.

Pidä huolellisesti tallessa kaikki remonttitöihin liittyvät laskut ja tositteet. Varmista, että laskussa on eritelty työn sekä materiaalien ja muiden kulujen osuudet selvästi. Verohallinto ohjeistaa säilyttämään kuitit ja tositteet 6 vuotta verovuoden päättymisestä lukien.

Kotitalousvähennys ilmoitetaan joko vuosittaisessa veroilmoituksessa tai muutosverokorttia hakiessasi. Voit tehdä tämän sähköisesti Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta. Täytä tarvittavat tiedot, kuten yrityksen nimi, Y-tunnus ja maksetun työn määrä. Katso yksityiskohtaisemmat tiedot kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta täältä >>

Jos Verohallinto pyytää lisätietoja tai dokumentaatiota, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat valmiina. Tämä voi sisältää kopioita laskuista ja tositteista.

Seuraa OmaVero-palvelusta, kuinka vähennyksen käsittely etenee. Mikäli sinulla on kysyttävää prosessista tai tarvitset apua, voit aina ottaa yhteyttä Verohallinnon asiakaspalveluun.

Kun vähennys on hyväksytty, se vähennetään suoraan verotettavasta tulostasi. Jos olet jo maksanut veroja kyseiseltä vuodelta, voit saada palautuksena vähennyksen määrän tai osan siitä.

Vielä ehdit hyödyntää vuoden 2023 kotitalousvähennyksen!

Onko tämän vuoden kotitalousvähennys vielä hyödyntämättä? Ei hätää, ota yhteyttä meihin, meiltä ehdit saada vielä uudet aurinkopaneelit tai ilmavesilämpöpumpun tämän vuoden puolella.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelien kannattavuus

Kotitalousvähennys aurinkopaneelien asennuksesta

Aurinkopaneelien asennus oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennys aurinkopaneelien asennukseen kattaa työn osuuden, mutta ei materiaali- tai muita kustannuksia.

Kun harkitset aurinkopaneelien asennusta, on tärkeää valita ennakkoperintärekisteriin kuuluva yritys. Tämä varmistaa, että työ täyttää kotitalousvähennyksen ehdot. Säilytä kaikki laskut ja työhön liittyvät tositteet, sillä ne ovat välttämättömiä vähennyksen hakemisprosessissa.

Aurinkopaneelien asennus on paitsi ympäristöystävällinen ratkaisu, myös taloudellisesti kannattava sijoitus, kun otetaan huomioon kotitalousvähennyksen tarjoamat säästöt. Vaikka alkuinvestointi voi olla merkittävä, verovähennys yhdessä alentuneiden energiakustannusten kanssa tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon pitkällä aikavälillä. Lisäksi aurinkopaneelit lisäävät kiinteistön arvoa ja edistävät kestävää kehitystä.

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen aurinkopaneelien asennuksessa on esimerkki siitä, miten yksityishenkilöt voivat osallistua ympäristötietoisten valintojen tekemiseen samalla, kun hyödyntävät taloudellisia kannustimia.

Ilmalämpöpumpun asennus ja kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys ilmavesilämpöpumpun asennuksesta kattaa työn osuuden, mutta ei laitteen hankintaa tai muita materiaalikustannuksia.

On tärkeää valita asennustyöhön yritys, joka on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Tämä varmistaa, että asennustyö täyttää kotitalousvähennyksen vaatimukset. Lisäksi, kaikki asennukseen liittyvät laskut ja tositteet tulee säilyttää, sillä ne ovat välttämättömiä vähennyksen hakemisprosessissa.

Ilmavesilämpöpumpun asentaminen ei ainoastaan paranna kodin energiatehokkuutta ja vähennä hiilijalanjälkeä, mutta se myös tarjoaa pitkän aikavälin säästöjä alentuneiden lämmityskustannusten muodossa. Kotitalousvähennyksen avulla tällainen vihreä päivitys tulee taloudellisesti saavutettavammaksi useammille kotitalouksille.

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen ilmavesilämpöpumpun asennuksessa on esimerkki siitä, miten yksityishenkilöt voivat investoida ympäristöystävällisiin ratkaisuihin taloudellisesti järkevästi. Se on myös osa laajempaa suuntausta kohti kestävämpiä energiaratkaisuja kotitalouksissa, mikä tukee Suomen tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Solarum Suomi Oy - Ilma-vesilämpöpumput taustakuva

Vielä ehdit hyödyntää vuoden 2023 kotitalousvähennyksen!

Onko tämän vuoden kotitalousvähennys vielä hyödyntämättä? Ei hätää, ota yhteyttä meihin, meiltä ehdit saada vielä uudet aurinkopaneelit tai ilmavesilämpöpumpun tämän vuoden puolella.

UKK

Usein kysytyt kysymykset – kotitalousvähennys

Alta löydät yleisimmät kysymykset ja vastaukset kotitalousvähennykseen liittyen.

Kotitalousvähennys on tarkoitettu kaikille verovelvollisille Suomessa. Se on henkilökohtainen vähennys, jota voivat hyödyntää niin omistus- kuin vuokra-asunnon asukkaatkin, kunhan työ tehdään verovelvollisen käytössä olevassa asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä ovat muun muassa asunnon remontointi, siivous, lastenhoito ja tietokoneiden asennukset. Uudisrakentaminen, laajennustyöt tai sijoitusasuntojen remontit eivät sen sijaan kelpaa.

Vuonna 2023 kotitalousvähennys on enintään 2250 euroa henkilöltä vuodessa. Vähennys on 40% työn arvonlisäverollisesta hinnasta, ja siitä vähennetään 100 euron omavastuu.

Vähennys haetaan ilmoittamalla se veroilmoituksessa. Tarvitset tiedot tehdystä työstä, kuten yrityksen nimen ja Y-tunnuksen sekä eriteltyjen laskujen tiedot.

Käyttämätön kotitalousvähennys ei siirry seuraavalle vuodelle. Vähennys on hyödynnettävä sinä vuonna, kun työ on maksettu.

Kotitalousvähennys ei kata materiaalikustannuksia eikä matkakuluja. Se koskee vain työn osuutta laskun kokonaissummasta. Lisäksi työn on oltava tehty ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä tai palkatulta työntekijältä.

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.