Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Ajankohtaista

Tietoa palveluistamme

Käy lukemassa ajankohtaista tietoa palveluistamme sekä muista aurinkoenergiaan liittyvistä asioista.

Öljylämmityksen hintakehitys.

30.11.2023

Öljylämmityksen hintakehitys

Öljylämmityksen historiallinen hintakehitys aiheuttaa huolta suomalaisille kotitalouksille. Öljyn hintojen nopeat muutokset ovat vaikuttaneet suoraan lämmityskustannuksiin, mikä on kannustanut monia harkitsemaan vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja.

Mitä öljylämmityksestä tulee tietää, ja paljonko maksaa siitä toiseen lämmitysmuotoon siirtyminen? Lue kaikki aiheesta, ja tee taloudellinen sekä kestävä muutos!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Millainen on öljylämmityksen hintakehitys?
  • Kannattaako öljylämmityksestä päästä eroon?
  • Millä korvata öljylämmitys?
  • Paljonko öljylämmityksestä luopuminen maksaa?
  • Öljylämmitys ja aurinkopaneelit 
  • Ilmavesilämpöpumppu – energiatehokkuutta ja säästöjä
  • Valitse energiatehokkuus ja ylitämme odotuksesi

Millainen on öljylämmityksen hintakehitys?

Kevyt polttoöljy on tarkoitettu lämmityskäyttöön, ja se tunnetaan usein myös nimillä lämmitysöljy, lämpö-öljy tai polttoöljy. Suomessa noin 130 000 pientaloa lämpenee öljyllä, ja keskimäärin yhden talon vuotuinen öljynkulutus on noin 2 200 litraa.

Vuonna 2021 yhden talon vuosittaiset lämmitysöljyn kustannukset olivat keskimäärin noin 2 200 euroa, mutta vuoden 2022 hintatasolla vuotuinen kustannus oli noussut yli 4 000 euroon. Tämä tarkoittaa yli 150 euron lisäystä kuukausittaisten kustannusten osalta verrattuna vuoteen 2021.

Raakaöljyn tulevaisuuden hintaa on lähes mahdotonta ennustaa. Maailmanmarkkinahintaan vaikuttaa eniten sen tarjonta, ja tarjonta on keskeisessä asemassa johtuen toimittajien suhteellisen vähäisestä määrästä.

Öljyvarojen riittävyys vaikuttaa pidemmällä aikavälillä öljyn hintaan, samoin vuodenaikojen vaihtelusta johtuva kulutus. Näin ollen raakaöljyn hintaan ja siitä johdettuun polttoöljyn hintakehitykseen on käytännössä vaikea varautua.

Eroon öljylämmityksestä – Kannattaako se?

Viime aikoina öljyn hintakehitys on ollut epävakaata ja nousujohteista. Tämä on suoraan vaikuttanut öljylämmityksen käyttäjien kukkaroon, ja kotitaloudet pohtivatkin ratkaisua nousseille kustannuksille.

Öljylämmityksestä luopuminen on taloudellisesti kannattava ratkaisu. Esimerkiksi maalämpöpumppu voi vähentää lämmityskuluja noin 60–80 % öljylämmitykseen verrattuna, ja ilmavesilämpöpumppu taas 50–70 % – eli lähes maalämpöpumpun verran. Tällöin voidaan puhua jopa 150-300 euron kuukausittaisesta säästöstä.

Toinen merkittävä syy öljylämmityksestä luopumiselle on ympäristö. Öljy on fossiilinen polttoaine, uusiutumaton luonnonvara, ja siihen sekä sen tuotantoprosessiin liittyy merkittäviä ympäristöhaittoja. Kun öljylämmityksen rinnalla tai sen sijaan hyödynnetään yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, saadaan aikaan ympäristölle positiivisia vaikutuksia.

Lisäksi öljylämmityksestä luopuminen parantaa kotisi arvoa merkittävästi. Energiatehokkaat ratkaisut ovat arvostettuja asuntomarkkinoilla, ja uusiin koteihin öljylämmitystä ei enää asenneta.

Millä korvata öljylämmitys?

Öljylämmitys on mahdollista korvata ympäristöystävällisemmillä ja omavaraisemmilla vaihtoehdoilla. Ratkaisu voi olla esimerkiksi maalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu, aurinkoenergia, biomassakattilat tai hybridilämmitys. Hybridilämmityksessä hyödynnetään eri lämmitysmuotoja, esimerkiksi yhdistämällä aurinkoenergiaa ja ilmalämpöpumppu toimivaksi järjestelmäksi.

Kaikilla näillä vaihtoehdoilla on omat etunsa ja haittansa, ja paras ratkaisu riippuu useista tekijöistä, kuten talon koosta, sijainnista, alueen ilmastosta ja asukkaiden tarpeista. Ammattilainen voi auttaa löytämään sopivan vaihtoehdon juuri tiettyyn tilanteeseen.

Paljonko öljylämmityksestä luopuminen maksaa?

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi maalämpöpumpun asennus pientaloon maksaa keskimäärin 18 000–25 000 euroa, kun taas ilmavesilämpöpumpun asennus noin 10 000–18 000 euroa. Näitä kustannuksia kannattaa kuitenkin tarkastella säästöjen näkökulmasta: maalämpöpumppu voi säästää 60–80 % lämmityskuluista ja ilmavesilämpöpumppu noin 50–70 %.

Kun kotisi muuttuu energiatehokkaammaksi, myös sen arvo nousee. Lisäksi öljylämmityksestä luopumiseen voi saada korotettua kotitalousvähennystä tai jopa 4 000 euron ELYn energia-avustusta.

Taloyhtiöiden taas on mahdollista saada tukea lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen fossiilittomaan ratkaisuun, kuten maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun. Tuki voi vaihdella sen mukaan, millaisia energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä taloyhtiö aikoo toteuttaa. ARAn energia-avustuksilla tuetaan energiatehokkaita ratkaisuja, joilla pyritään vähentämään asuinrakennusten energiankulutusta ja -kustannuksia. Avustuksen määrä voi olla enintään 50 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista, jotka parantavat rakennuksen energiatehokkuutta.

Öljylämmitys ja aurinkopaneelit

Miltä tuntuisi olla omavarainen puhtaan sähkön tuottaja?

Öljylämmitysjärjestelmästä siirtyminen aurinkopaneeleihin ja ilmavesilämpöpumppuihin on tehokas tapa vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, sekä samalla säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Aurinkopaneelit tarjoavat uusiutuvan energianlähteen, hyödyntäen aurinkoenergiaa sähköntuotantoon. Niiden asennus voi merkittävästi vähentää sähkölaskuja ja tarjota osittaisen tai täydellisen riippumattomuuden perinteisistä energianlähteistä. Aurinkopaneelit sopivat jokaiseen kiinteistöön, pientaloista kesämökkiin ja yritysrakennuksista maatilan rakennuksiin.

Meiltä Solarumilta saat aurinkovoiman käyttöösi nopeasti ja vaivattomasti. Asennamme aurinkopaneelit paikoilleen jopa yhdessä päivässä, sekä kartoitamme ja suunnittelemme aurinkovoimalat vastaamaan juuri sinun tarpeitasi.

Lue aurinkopaneelipalveluistamme lisää täältä >>

Ilmavesilämpöpumppu – energiatehokkuutta ja säästöjä

Ilmavesilämpöpumppu toimii tehokkaasti erityisesti alhaisemmissa lämpötiloissa, ja se voi toimia erinomaisena vaihtoehtona öljylämmitykselle. Ilmavesilämpöpumppu ottaa energiansa ulkoilmasta ja siirtää sen lämmitysjärjestelmään, tarjoten tehokkaan lämmönjakelun.

Ilmavesilämpöpumppu sopii erinoimaisesti kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitys. Se maksaa itsensä takaisin noin 3-5 vuodessa, jonka jälkeen se tuo pelkkää säästöä.

Me myymme ja asennamme Mitsubishi Electricin laadukkaat ja energiatehokkaat ilmavesilämpöpumput, jotka soveltuvat erinomaisesti Suomen vaativiin olosuhteisiin. Ne voidaan asentaa joko nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle tai talon päälämmitysjärjestelmäksi. Ilmavesilämpöpumppu on luontoystävällinen investointi, jonka avulla voit säästää jopa puolet talon lämmityskustannuksista kalliisiin ja ympäristöä rasittaviin sähkö- ja öljylämmityksiin verrattuna.

Lue lämpöpumpuista lisää täältä >>

Valitse energiatehokkuus ja ylitämme odotuksesi

Solarum on ympäristö- ja energiaystävällisiin aurinkovoimaloihin, sähköautojen latausasemiin ja lämpöpumppuihin erikoistunut palveluyritys Oulusta. Suunnittelemme ja toteutamme kohteet kokonaisurakkana kaikkiin kiinteistöihin koko Suomen alueella.

Olemme toimittaneet ja asentaneet jo yli 1500 kohdetta ympäri Suomen, ja tarjoamme ainoastaan laadukkaita ja luotettavia tuotteita sekä aidosti vastuullista palvelua.

Me palvelemme aina asiakkaitamme Suomen parhaimpien aurinkosähköasiantuntijoiden tietotaidolla, ja ylitämme asiakkaan meille asettamat odotukset.

Ota yhteyttä, niin suunnitellaan sinullekin täydellinen ja taloudellinen sekä energiatehokas ratkaisu!

Jaa artikkeli

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.