Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Ajankohtaista

Tietoa palveluistamme

Käy lukemassa ajankohtaista tietoa palveluistamme sekä muista aurinkoenergiaan liittyvistä asioista.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelit mökin katolle taustakuva

29.2.2024

Aurinkopaneeli-invertteri – Näin valitset sopivan invertterin

Aurinkopaneeli-invertteri on yksi aurinkoenergiajärjestlemän merkittävimmistä komponenteista. Lue, mikä se oikeastaan on, miksi invertteriä tarvitaan ja miten valitset omiin tarpeisiisi sopivan invertterin.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

 • Mikä on aurinkopaneeli-invertteri?
 • Mihin aurinkopaneeli-invertteriä tarvitaan?
 • Aurinkopaneeli-invertteri – Mitä eroa eri malleilla on?
 • Mikä on sopiva teho? Näin valitset oikean tehoisen invertterin
 • Aurinkopaneeli-invertteri hinta – Paljonko se maksaa?
 • Aurinkopaneelipaketti nopeasti ja kustannustehokkaasti Solarumilta

Mikä on aurinkopaneeli-invertteri?

Aurinkopaneeli-invertteri on avainkomponentti aurinkoenergiajärjestelmässä, joka muuntaa aurinkopaneeleiden tuottaman vaihtovirran (DC) käyttökelpoiseksi vaihtovirraksi (AC). Tämä muunnos on välttämätön, koska suurin osa kodeissa ja yrityksissä käytetystä sähköstä on vaihtovirtaa, ja aurinkopaneelit tuottavat sähköä vaihtovirralla.

Invertteri mahdollistaa aurinkoenergialla tuotetun sähkön saumattoman integroinnin kotitalouden sähköverkkoon, mahdollistaen sen käytön tavallisten sähkölaitteiden kanssa.

Monet invertterit tarjoavat reaaliaikaisen seurannan aurinkoenergiajärjestelmän suorituskyvystä ja tehotuotannosta, sekä ylijäämäsähkön syöttämisen takaisin sähköverkkoon. Lisäksi invertterit sisältävät usein suojatoimintoja, kuten ylijännitesuojan, joka suojaa sekä aurinkoenergiajärjestelmää, että kotitalouden sähköverkkoa vahingoilta.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelien kannattavuus

Mihin aurinkopaneeli-invertteriä tarvitaan?

Aurinkopaneeli-invertteri on olennainen osa aurinkoenergiajärjestelmää monista syistä, jotka liittyvät sekä tekniseen toimivuuteen että taloudellisiin hyötyihin. Tässä ovat keskeiset syyt, miksi aurinkopaneeli-invertteri on tarpeellinen ja miksi sen hankkiminen kannattaa:

 • Vaihtovirran (AC) tarve: Kodit ja yritykset käyttävät pääasiassa vaihtovirtaa (AC), kun taas aurinkopaneelit tuottavat tasavirtaa (DC). Invertterin avulla tämä DC muunnetaan AC:ksi, jolloin aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää tavallisissa sähkölaitteissa.
 • Maksimoi tuotto: Invertterit optimoivat paneelien tuottaman sähkön muuntamisen, varmistaen, että aurinkoenergiajärjestelmä tuottaa mahdollisimman paljon sähköä.
 • Yksittäisten paneelien hallinta: Erityisesti mikroinvertterit mahdollistavat jokaisen aurinkopaneelin tehokkaan hallinnan, mikä lisää järjestelmän kokonaistuottoa erityisesti vaihtelevissa sääolosuhteissa.
 • Seuranta ja hallinta: Useat invertterit tarjoavat kehittyneitä seurantatyökaluja, joiden avulla omistajat voivat tarkkailla aurinkoenergiajärjestelmänsä suorituskykyä reaaliajassa. Tämä auttaa tunnistamaan mahdolliset ongelmat nopeasti ja optimoimaan tuotantoa.
 • Taloudellinen hyöty: Invertterin avulla tuotettu ylimääräinen sähkö voidaan syöttää takaisin sähköverkkoon, mahdollistaen taloudellisen hyödyn nettomittauksen kautta, jossa sähkön tuottajalle maksetaan ylijäämäsähköstä.
 • Sähkölaskujen säästöt: Tehokkaan invertterin käyttö maksimoi aurinkoenergiajärjestelmän tuoton, mikä vähentää tarvetta ostaa sähköä verkosta ja alentaa sähkölaskuja.
 • Turvallisuus ja yhteensopivuus: Invertterit varmistavat, että aurinkoenergiajärjestelmän tuottama sähkö on verkon vaatimusten mukaista. Ne sisältävät turvatoimintoja, kuten automaattisen katkaisun sähkökatkoksen aikana, suojaten sekä järjestelmän käyttäjiä että sähköverkon huoltotyöntekijöitä.
 • Vihreän energian hyödyntäminen: Invertterin avulla aurinkoenergiasta tulee käytännöllinen ja tehokas vaihtoehto fossiilisille polttoaineille, edistäen puhtaamman ja kestävämmän energiantuotannon tavoitteita.

Näiden syiden vuoksi aurinkopaneeli-invertteri ei ainoastaan ole tarpeellinen osa aurinkoenergiajärjestelmää, vaan se myös mahdollistaa aurinkoenergian tehokkaan ja turvallisen hyödyntämisen sekä tarjoaa merkittäviä taloudellisia ja ympäristöhyötyjä.

Aurinkopaneeli-invertteri – Mitä eroa eri malleilla on?

Invertterin valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten aurinkoenergiajärjestelmän koko, asennuspaikan erityisvaatimukset ja budjetti. Oikean invertterin valitseminen on kriittinen askel aurinkoenergiajärjestelmän suunnittelussa, sillä se vaikuttaa suoraan järjestelmän tehokkuuteen, luotettavuuteen ja tuoton maksimointiin.

Inverettereitä löytyy erilaisia:

 1. Hajautetut invertterit: Jokaiselle aurinkopaneelille tai pienelle paneeliryhmälle asennetaan oma invertteri. Tämä mahdollistaa yksittäisten paneelien tehokkaan hallinnan.
 2. Keskitetyt invertterit: Suunniteltu suuremmille paneeliryhmille, joissa kaikki paneelit on kytketty yhteen invertteriin. Tämä ratkaisu on kustannustehokas suurille aurinkoenergiajärjestelmille.
 3. Mikroinvertterit: Asennetaan suoraan jokaisen aurinkopaneelin taakse. Ne mahdollistavat jokaisen paneelin tehokkaan toiminnan itsenäisesti, parantaen kokonaisjärjestelmän suorituskykyä ja vähentäen varjostuksen tai likaantumisen vaikutusta.

Lisäksi inverttereitä on saatavilla erinä tehoisina. Teholuokka määräytyy usein wattien (W) tai kilowattien (kW) mukaan.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelit katolla

Mikä on sopiva teho? Näin valitset oikean tehoisen invertterin

Valittaessa oikeaa invertteriä, on tärkeää arvioida aurinkoenergiajärjestelmäsi kokonaiskapasiteettia, energiantarvetta ja mahdollisia laajennustarpeita tulevaisuudessa. Ammattilaisen neuvo voi olla arvokas apu sopivan teholuokan ja invertterityypin valinnassa, ja me Solarumilla autammekin siinä mielellämme!

Tässä yleisimmät tehokkuudet lueteltuna:

Pienet invertterit

 • Alle 1 kW: Pienimpiä inverttereitä käytetään yleensä pienissä, itsenäisissä järjestelmissä, kuten mökeillä tai veneissä. Ne ovat myös yleisiä pienissä aurinkopaneelisarjoissa, jotka tuottavat sähköä yksittäisille laitteille tai valaistukselle.
 • 1 kW – 10 kW: Tämä teholuokka on yleisin asuinrakennusten aurinkoenergiajärjestelmissä. Invertterin teho valitaan vastaamaan kotitalouden aurinkopaneelien tuotantokapasiteettia ja energiantarvetta.
 • 3 kW, 5 kW ja 7 kW: Erityisen yleisiä teholuokkia kotitalouksissa, tarjoten hyvän tasapainon paneelien tuoton ja kotitalouden kulutuksen välillä.

Suuret invertterit

 • Yli 10 kW – 100 kW ja ylöspäin: Suurempia inverttereitä käytetään laajoissa asuinrakennusten järjestelmissä, yritysten aurinkoenergiajärjestelmissä ja teollisuudessa. Ne ovat välttämättömiä suurten aurinkopaneelien asennusten tehokkaaseen käyttöön ja voivat syöttää merkittäviä määriä sähköä takaisin verkkoon.

  Erikoisteholuokat
 • Yli 100 kW – 1 MW ja ylöspäin: Erittäin suurtehoisia inverttereitä käytetään suurissa kaupallisissa ja teollisissa aurinkoenergiaprojekteissa sekä aurinkoenergiapuistoissa. Nämä invertterit on suunniteltu maksimoimaan tuotanto laajoilla alueilla ja ne vaativat erikoissuunnittelua ja asennusta.

Yksin ei kannata lähteä arpomaan sopivaa. Kysy meiltä apua aurinkopaneeleihin liittyvissä kysymyksissä. Autamme sinua suunnittelemaan tarpeitasi vastaavan kokonaisuuden, ja hoidamme projektin avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta asennukseen ja ylläpitoon saakka!

Aurinkopaneeli-invertteri hinta – Paljonko se maksaa?

Aurinkopaneeli-invertterin hinta vaihtelee merkittävästi sen teholuokan, teknologian ja valmistajan mukaan. Yleisesti ottaen hinta voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Pienitehoiset invertterit voivat maksaa keskimäärin noin 100–500 euroa, ja suuret invertterit, jotka on suunniteltu kaupallisiin ja teollisiin käyttötarkoituksiin tai suuriin asuinrakennuksiin, ovat kalliimpia johtuen niiden suuremmasta tehosta ja edistyneemmistä ominaisuuksista.

On tärkeää huomioida, että invertterin hankintahinta on vain osa kokonaiskustannuksista. Asennus, mahdolliset lisävarusteet ja järjestelmän ylläpito vaikuttavat myös aurinkoenergiajärjestelmän kokonaiskustannuksiin. Aurinkopaneelit ovat kuitenkin kannattava sijoitus, sillä ne maksavat itsensä takaisin mm. säästöinä sähkölaskussa.

Katso, paljonko voit säästää rahaa aurinkopaneeleilla >>

Saat meiltä aurinkopaneelit omakotitaloon avaimet käteen -toteutuksella järkevään ja kilpailukykyiseen hintaan. Aurinkovoimalat maksavat alkaen 6 500 € tai 120 €/kk (kuluton ja koroton 5 vuoden rahoitus + kulut 12 €/kk). Kysy tarkempi hinta meiltä. Tilauksen tehtyäsi toimitamme sinulle kotitalousvähennyslaskelman tilaamastasi urakasta. Työn jälkeen toimitamme vielä virallisen kotitalousvähennystodistuksen.

Aurinkopaneelipaketti nopeasti ja kustannustehokkaasti Solarumilta

Me Solarumilla tarjoamme kattavan valikoiman aurinkopaneelipaketteja, jotka on suunniteltu vastaamaan sekä yksityisten kotitalouksientaloyhtiöiden että yritysten tarpeita.

Aurinkopaneelit sopivat kaikkiin kiinteistöihin lämmitysmuodosta riippumatta. Voimalan teho mitoitetaan kiinteistön sähkön tarpeen mukaan. Mitä isompi kulutus, sitä tehokkaampi järjestelmä kannattaa hankkia.

Meidän aurinkovoimalamme sisältävät aurinkopaneelit, jotka muuttavat auringonvalon tasasähköksi, ja verkkoinvertterin, joka muuttaa tasasähkön kiinteistön verkkoon sopivaksi vaihtosähköksi sekä kaapelit, kiinnitystarvikkeet ja turvakytkimen.

Projekti etenee kanssamme seuraavasti:

1. Urakan suunnittelu ja tarjous

2. Urakkasopimuksen allekirjoitus ja kotitalousvähennyslaskelma

3. Asennuksen aikataulutus

4. Asennus, toiminnan testaus, asennus- ja mittauspöytäkirjat

5. Työn jälkeen toimitamme postissa takuutodistuksen ja laskun, sekä kotitalousvähennystodistuksen

6. Kohde on valmis

Jos haluat saada lisätietoa palveluistamme, pyytää tarjouksen tai varata ajan ilmaiseen alkukartoitukseen – ota rohkeasti yhteyttä.

Jaa artikkeli

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.