Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Ajankohtaista

Tietoa palveluistamme

Käy lukemassa ajankohtaista tietoa palveluistamme sekä muista aurinkoenergiaan liittyvistä asioista.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelit

16.1.2024

Aurinkopaneelit taloyhtiöön – miksi kannattaa hankkia aurinkopaneelit?

Aurinkoenergia on noussut merkittäväksi tekijäksi kestävän energiantuotannon edistämisessä. Suomessa eletään tällä hetkellä varsinaista aurinkoenergiabuumia, ja myös taloyhtiöt ovat heränneet aurinkoenergian mahdollisuuksiin. Taloyhtiöt voivat hyötyä huomattavasti aurinkopaneeleista, jotka eivät ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös alentavat energiakustannuksia.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, miksi aurinkopaneelit ovat järkevä valinta taloyhtiöille, ja mitä asioita on otettava huomioon aurinkovoimalan suunnittelussa, tarjouspyynnössä ja asentamisessa.

Aurinkopaneelien hyödyt taloyhtiölle

Aurinkopaneelien asentaminen taloyhtiöön tarjoaa monia etuja. Yksi keskeinen hyöty on energiakustannusten alentaminen pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi 100 kWp tehoinen aurinkovoimala voi tuottaa vuodessa noin 85 000 – 90 000 kWh sähköä. Laske meidän säästölaskurin avulla, minkä kokoinen aurinkovoimala olisi sopiva taloyhtiöönne ja millainen sen vuosituotto olisi. Aurinkoenergia on uusiutuvaa ja ympäristöystävällistä, mikä auttaa vähentämään taloyhtiön hiilijalanjälkeä. Aurinkopaneelit voidaan nähdä taloyhtiön vihreän siirtymän merkittävänä tekona.

Taloyhtiössä sähkönkulutus jakaantuu kiinteistösähköön ja asuntojen kuluttamaan sähköön. Usein kiinteistösähkön kulutus on melko pientä, minkä vuoksi aurinkoenergiainvestointia ei ole nähty aina taloudellisesti kannattavana. Nykyään tilanne on muttunut.

Vuoden 2023 alusta lukien sähköyhtiöt ovat lainsäädännöstä johtuen alkaneet tarjota ns. hyvityslaskentapalvelua, jolloin taloyhtiön aurinkoenergiaa on voitu kohdistaa kiinteistösähkön lisäksi taloyhtiön asuntojen käyttöön. Tämä uudistus on tehnyt aurinkoenergiasta erittäin kannattavaa taloyhtiöille ja sen asukkaille. Nyt aurinkovoimalan tuotto menee ensisijaisesti kiinteistösähkön tarpeisiin, mutta heti sen jälkeen aurinkoenergia kohdennetaan taloyhtiön osakkaiden omistamiin asuntoihin. Jos sähköä jää edelleen yli taloyhtiön kiinteistösähkön ja asuntojen tarpeen, menee loput myyntiin ja taloyhtiö saa vastinetta vielä tätäkin kautta.

Aurinkopaneelit rivitalon tai kerrostalon katolle

Ennen aurinkopaneelien hankkimista on tärkeää arvioida taloyhtiön soveltuvuus aurinkoenergialle. Rakennuksen katon suunta, kallistuskulma ja mahdolliset varjostukset voivat vaikuttaa aurinkopaneelien tehokkuuteen. Asiantuntijan tekemä aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu varmistaa, että aurinkopaneelit toimivat optimaalisesti. Solarum tekee aina ennen tarjouksen laskemista aurinkoenergiakartoituksen. Kartoituksella varmistamme aurinkoenergian todelliset hyödyt. Voit tilata maksuttoman kartoituksen tästä. Kartoitus sisältää aurinkovoimalan tuottoennusteen, säästölaskelman ja kokonaisurakkatarjouksen. 

Mitä lupia aurinkopaneelien asennukseen tarvitaan?

Ennen aurinkopaneelien asentamista taloyhtiöön, on tärkeää tutustua kuntakohtaisiin lupakäytäntöihin. Solarumin asiantuntijat neuvovat tässäkin asiassa. Yli 1600 kohteen kokemuksella Solarumin asiantuntijat pystyvät antamaan ajantasaiset ohjeet aurinkoenergiaan liittyviin kysymyksiin. Lupakäytännöt ovat muuttuneet siten, että usein voimalan asennukseen vaaditaan vain toimenpidelupa. Aurinkopaneeliasennuksen sähkötyöt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Voit halutessasi tarkistaa Tukes:n rekisteristä sähköurakoitsijan pätevyyden.

Aurinkopaneelien asennusprosessi

Aurinkopaneelien asennus vaatii ammattilaisten osaamista. Taloyhtiön kannattaa valita luotettava aurinnkoenergiayritys, joka takaa asennuksen laadun ja turvallisuuden. Asiantuntijoiden avulla varmistetaan, että aurinkopaneelijärjestelmä mitoitetaan sopivaksi, se toimii tehokkaasti ja kestää aikaa.

Solarumilla suunnittelusta vastaa aurinkoenergian ja sähköalan ammattilaiset. Ennen asennusta on tärkeä suunnitella kokonaisuus siten, että aurinkoenergian tuotto olisi mahdollisimman hyvä ja paneelit kestävät katolla vuosikymmeniä. Asennusjohtomme varmistaa ennen asennusta, että taloyhtiön katto tai seinä todella soveltuu aurinkopaneeliasennuksiin.

Aurinkovoimalan huolto

Aurinkopaneelijärjestelmän pitkäaikainen toiminta edellyttää säännöllistä seurantaa. Aurinkovoimala on melko huoleton ja huoltovapaa kokonaisuus sen jälkeen, kun se on kerralla asennettu huolellisesti ja viimeisimpien standardien mukaisesti. Silti vuosittain silmämääräinen voimalan kunnon tarkastus on tärkeää ja muutaman vuoden välein on hyvä tilata alan asiantuntija tarkastamaan sähkökaapeleiden ja liittimien kunto. Taloyhtiön on laadittava suunnitelma huoltotoimenpiteistä ja varmistettava siten, että aurinkopaneelit toimivat optimaalisesti kaikkina vuodenaikoina. Solarum tarjoaa asiakkailleen helpon ja vaivattoman tavan aurinkovoimalan kunnon seuraamiselle.

Lopuksi

Aurinkopaneelien asentaminen  taloyhtiöön on merkittävä  askel kohti kestävää tulevaisuutta. Aurinkovoimala voi tuottaa uusiutuvaa energiaa jopa useita vuosikymmeniä. Huolellinen suunnittelu, oikeaoppinen asennus ja järjestelmän asianmukainen ylläpito ovat avaintekijöitä aurinkoenergian pitkäikäiselle toiminnalle.  Taloyhtiöt voivat näin ollen paitsi vähentää ympäristövaikutuksiaan myös nauttia huomattavista kustannussäästöistä pitkällä aikavälillä. Kaiken takana on kuitenkin huolellinen suunnittelu, oikea mitoitus, standardien mukainen asennus ja laadukkaat komponentit.

Pyydä Solarumilta maksuton aurinkoenergiakartoitus >>

Lähteet:

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiatehokas_taloyhtio/aurinkosahko_taloyhtiossa

Jaa artikkeli

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.