Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Ajankohtaista

Tietoa palveluistamme

Käy lukemassa ajankohtaista tietoa palveluistamme sekä muista aurinkoenergiaan liittyvistä asioista.

Solarum Suomi Oy - Referenssit Aurinkovoimala

26.1.2024

Sähkön hinta – Milloin sähkö on halpaa? Milloin sähkö on kallista?

Suomessa sähkön hinta on keskeinen huomioon otettava tekijä niin kotitalouksille kuin yrityksillekin. Sähkö on Suomessa jokaisen ihmisen perustarve, joten sähkön hinta ja etenkin sähkön hintojen nousu on ollut yleinen puheenaihe viime aikoina. Pörssisähkön hinta vaihtelee päivittäin, ja monet haluavat tietää, mitkä tekijät vaikuttavat tähän hintavaihteluun.

Tässä artikkelissa pureudumme seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten pörssisähkön hinta muodostuu?
  • Sähkön hinta nyt
  • Mitä sähkön spot-hinta tarkoittaa?
  • Milloin sähkö on edullisinta?
  • Milloin sähkö on kalleinta?
  • Sähkön hinta tulevaisuudessa – sähköfutuurit?

Pörssisähkön spot-hinta

Pörssisähkön hinta Suomessa muodostuu monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Yksi keskeinen käsite tässä yhteydessä on ”spot-hinta.” Spot-hinta on markkinahinta, joka määräytyy reaaliajassa tarjonnan ja kysynnän perusteella. Se heijastaa sähkön hintaa sillä hetkellä, kun se tuotetaan tai kulutetaan. Spot-hinta vaihtelee jatkuvasti markkinaolosuhteiden mukaan, ja se on oleellinen tekijä pörssisähkön hinnoittelussa. Spot-hinta on keskeinen käsite ymmärrettäessä, miten pörssisähkön hinta muodostuu Suomessa. Se on reaaliaikainen markkinahinta, joka vaikuttaa suoraan päivittäiseen hintavaihteluun. Ymmärtämällä spot-hinnan roolin kuluttajat ja yritykset voivat optimoida sähkönkulutustaan ja suunnitella toimintaansa edullisempien hintojen aikana.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Yleensä jokainen osa muodostaa noin kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta. Hintojen osuudet voivat vaihdella sähkön käyttöpaikan ja kulutuksen perusteella.

Pörssisähkön hinnan muodostuminen

Pörssisähkön hinta Suomessa riippuu useista tekijöistä, kuten tarjonnasta, kysynnästä, polttoaineiden hinnoista ja kansainvälisestä sähköntuotannosta. Spot-hinnan lisäksi tähän vaikuttavat myös esimerkiksi vuodenajat ja sääolosuhteet. Talvella korkeamman kysynnän ja alhaisemman tuotannon vuoksi spot-hinnat voivat nousta. Tuulisella säällä tuulivoimaa tuotetaan paljon, mikä laskee sähkön hintaa. Keväällä ja kesällä aurinkoenergia tuottaa hyvin, mikä myös laskee sähkön hintaa.  Suomen sähkömarkkinoille sähköä tarjotaan Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Sen vuoksi myös naapurimaidemme sääolosuhteet vaikuttavat pörssisähkön hintaan. Pörssisähkön hinta muodustuu siis hyvin monesta tekijästä. 

Milloin sähkö on edullisinta? Milloin sähkö on kalleinta?

Spot-hinnalla on merkittävä rooli sähkön hintojen vaihtelussa. Ymmärtämällä, milloin spot-hinnat ovat alhaisimmillaan, kuluttajat voivat ajoittaa sähkönkulutuksensa edullisempiin ajanjaksoihin. Yleisesti ottaen sähkö on usein edullisinta öisin ja viikonloppuisin, jolloin kysyntä on vähäisempää ja spot-hinnat voivat laskea. Talvella kovilla pakkasilla sähkön kysyntä kasvaa ja sähkön hinta nousee. Päinvastoin usein kesäaikaan sähkön kysyntä on pienempää, koska lämmitykseen ei tarvita energiaa ja siksi sähkön hinta laskee. Hinta määräytyy kuitenkin kysynnän ja tarjonnan mukaan, joten myös kesäaikaan sähkö voi ainakin hetkellisesti olla myös todella kallista. Esimerkiksi energiakriisin aikana kesällä ja syksyllä 2022 sähkön hinta nousi ennätyshintoihin.

Aurinkopaneelit tuottavat erinomaisesti juuri kesällä, joten oma aurinkovoimala pienentää merkittävästi hinnannoususta aiheutuvia kustannuksia energiakriisien aikana. Jos haluat saada tarjouksen aurinkovoimalasta, kysyä muuten vain aurinkoenergiasta tai varata ajan ilmaiseen alkukartoitukseen – ota meihin yhteyttä!

Sähkön hinta tulevaisuudessa?Sähköfutuurit

Sähköfutuurit ovat johdannaisia, joilla yritykset voivat suojautua spot-hinnan vaihteluilta tulevaisuutta varten. Ne mahdollistavat sähkön hinnan kiinnittämisen tiettyyn tulevaisuuden ajankohtaan, mikä auttaa ennakoimaan kustannuksia ja välttämään yllätyksiä hintojen äkillisissä nousuissa. Käytännössä futuurit ovat tuottajien ja ostajien välisiä tukkusopimuksia, joissa sovitaan sähkön hinnat tietylle aikavälille. Hintojen lisäksi futuurisopimuksissa sovitaan toimitettavan sähkön määrä. Sähkön hinta tulevaisuudessa tulee riippumaan paljon siitä, miten paljon sähkönkulutus kasvaa ja miten hyvin sähköntuotanto pystyy siihen vastaamaan. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen voi lyhyellä aikavälillä nostaa hintoja, mutta pitkällä aikavälillä uusiutuvan energian kasvu tulee laskemaan sähkön hintoja.

Yhteenveto

Spot-hinta on keskeinen käsite ymmärrettäessä, miten pörssisähkön hinta muodostuu Suomessa. Se on reaaliaikainen markkinahinta, joka vaikuttaa suoraan päivittäiseen hintavaihteluun. Ymmärtämällä spot-hinnan roolin kuluttajat ja yritykset voivat optimoida sähkönkulutustaan ja suunnitella toimintaansa edullisempien hintojen aikana.

Toivomme, että tämä artikkeli auttoi sinua syventämään ymmärrystäsi pörssisähkön hinnasta Suomessa ja erityisesti spot-hinnan merkityksestä. Pidä mielessä spot-hinnan vaikutus sähkön hintoihin ja ymmärrä sähköfutuurien merkitys, kun teet suunnittelet sähkönkulutustasi tai teet muutoksia sähkösopimuksiin.

Jos haluat saada lisätietoa palveluistamme, pyytää tarjouksen tai varata ajan ilmaiseen alkukartoitukseen – ota meihin yhteyttä! 

Lähteet:
www.solarum.fi
www.energiavirasto.fi 
www.fortum.fi
www.halvinsahkosopimus.fi

Jaa artikkeli

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.