Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Ajankohtaista

Tietoa palveluistamme

Käy lukemassa ajankohtaista tietoa palveluistamme sekä muista aurinkoenergiaan liittyvistä asioista.

Solarum Suomi Oy - Referenssit yksittäiset kohteet

26.3.2024

Aurinkopaneelien asennus itse

Oletko suunnitellut aurinkopaneelien hankintaa kotiisi? Pohditko voisiko hankinnassa säästää asentamalla aurinkopaneelit itse? Ennen kuin ryhdyt toimeen, on tärkeää tuntea asennusprosessi ja tietää, milloin ammattilaisen apu on tarpeen. Tässä artikkelissa käymme läpi aurinkopaneelien asennuksen vaiheita, sekä mitä asennuksessa ja sen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon ja mitä toimenpiteitä voit tehdä itse.

Tässä artikkelissa on seuraavat osiot:

  • Lupa-asiat
  • Aurinkopaneelien asennus
  • Voiko paneelit asentaa itse?
  • Aurinkopaneelien kytkentä ja sähkötyöt
  • Aurinkopaneelien pesu ja puhdistus lumesta
  • Yhteenveto

Tarvittavat lupavaatimukset

Aurinkopaneelien asentamiseen voi liittyä lupavaatimuksia, riippuen mm. minkä käyttötarkoituksen kiinteistöön sekä kuinka suuritehoisia aurinkopaneeleita olet asentamassa.

Lupiin vaikuttavia tekijöitä voi olla myös esimerkiksi, kytketäänkö aurinkopaneelit yleiseen säköverkkoon vai pidetäänkö aurinkopaneelit omana yksikkönään irti sähköverkosta.

Mikäli tarvitset apua lupa-asioiden kanssa alkuun pääsemisessä, ota meihin matalalla kynnyksellä yhteyttä!

Aurinkopaneelien asennus – voitko asentaa paneelit itse?

Jos suunnittelet paneeleiden asennusta esim. omaan taloosi/mökkiisi, periaatteessa voit tehdä osan aurinkosähköjärjestelmän asennuksesta itse. Esimerkiksi paneelien mekaaninen asennustyö, kuten paneelien kiinnitysjärjestelmän asennus ei sinällään vaadi esimerkiksi sähköasennuslupia. 

Sinun kannattaa kuitenkin huomioida muutama perusseikka ennen kun ryhdyt toimeen. 

Selvitä miten kotivakuutuksesi huomioi itse tehdyt asennukset ja varmista, että vakuutusturvasi ei heikkene jos teet itse asennuksia. 

Joissakin tapauksissa aurinkopaneelien valmistajat edellyttävät ammattilaisen asennusta paneeleiden takuun voimassaoloon. Tarkista myös tämä ennen asennuksen aloittamista.

Korkealla työskennellessä sinun on myös aina syytä huolehtia työturvallisuudestasi ja suojautua asennuspaikan vaatimilla turvavarusteilla. Mikäli korkeanpaikan työskentely ja sen vaatimat turvavarusteet eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, on syytä harkita kääntymistä ammattilaisen puoleen.

Aurinkopaneelit ovat erittäin herkkiä kolhuille ja iskuille ja niiden kanssa on työskenneltävä varoen. Jyrkillä katoilla tai muuten vaativissa asennusolosuhteissa ammattilaisen apu on usein järkevin vaihtoehto, jotta paneelit ja asentajat eivät vaurioidu jo asennusvaiheessa. 

Aurinkopaneelien asennus on kokonaisuudessaan monimutakinen prosessi, josta usein pääsee pienemmällä vaivalla ja kuluilla kun jättää asennuksen kokonaisuudessaan ammattilaisen tehtäväksi.

Solarum Suomi Oy - Referenssit yksittäiset kohteet

Aurinkopaneelien kytkentä ja sähkötyöt

Sähköasennukseen liittyvät vaatimukset vaihtelevat lupavaatimusten tavoin mm. sähköjärjestelmän koon, kytkennän sekä kiinteistön käyttötarkoituksen mukaan.

Kuitenkin lähtökohtaisesti sähköverkkoon kytkettävien aurinkosähköjärjestelmien sähkötyöt ovat aina ammattilaisten vastuulla. Lisäksi verkkoon kytkettävän aurinkosähköjärjestelmän osat, kuten vaihtosuuntaajat ja kaapeloinnit, on asennettava standardien ja turvallisuusmääräysten mukaisesti. Kaikki vaihtojännitteiset sähkötyöt ja järjestelmien käyttöönottotarkastukset on tehtävä sähköasennusoikeuksien (S2) omaavan yrityksen/ammattilaisen toimesta.

Myös pienempitehoisten aurinkosähköjärjestelmien sähkötöihin liittyy aina riskejä. Mikäli sähkötyöt eivät ole sinulle ennestään tuttuja, suosittelemme kääntymään ammattilaisten puoleen asennuksessa. Väärin tehdyistä sähkötöistä aiheutuu aina merkittäviä riskejä.

Aurinkopaneelien pesu ja puhdistus lumesta

Aurinkopaneelien puhdistus ja ylläpito ovat tehtäviä, joita voit yleensä hoitaa itse jos paneelien asennuspaikka on sellainen, jossa voit liikkua turvallisesti.

Säännöllinen puhdistus ja lumesta vapauttaminen ovat tärkeitä paneelien tehokkuuden ylläpitämiseksi.
On kuitenkin hyvä muistaa, että puhdistettaessa ja huoltaessa paneelien päälle ei saa astua eikä niitä saa kuormittaa liikaa, jotta vältetään vahingot. Työkalujen pitää myös olla pehmeät, jotka eivät naarmuta paneeleiden pintaa!

Aurinkopaneelit asennettuna Solarumilta – helppo tapa hankkia aurinkopaneelit avaimet käteen periaatteella

Tarjoamme Solarumilla aurinkopaneelit asennettuna avaimet käteen periaatteella. Tämä huoleton vaihtoehto tarjoaa sinulle helpon ja vaivattoman tavan hankkia aurinkopaneelijärjestelmä ja nauttia sen tuomista mittavista eduista.

Saat kaiken tarvittavan yhdestä paikasta: suunnittelusta ja paneelien hankinnasta asennukseen ja käyttöönottoon. Sinun ei tarvitse huolehtia teknisistä yksityiskohdista, vaan voit luottaa asiantuntijoiden ammattitaitoon ja kokemukseen.

Avaimet käteen -periaatteella toteutetut projektit ovat usein myös kustannustehokkaita, sillä suurena toimijana pystymme hyödyntämään mittakaavaetuja sekä vankkaa kokemustamme hankinnoissa ja asennuksessa.

Yhteenveto

Aurinkoenergia on loistava ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin energiantarpeisiin, mutta projektin suunnittelu, paneelien hankinta ja -asennus vaatii huolellista suunnittelua ja asiantuntemusta.

Vaikka jotkin aurinkopaneelien ylläpitotehtävät ovat itse tehtävissä, on tärkeää tunnistaa, milloin asiantuntija-apua tarvitaan. Ammattilaisen avulla varmistat, että järjestelmäsi asennetaan turvallisesti ja oikein, jolloin saat parhaan mahdollisen hyödyn investoinnillesi.

Jaa artikkeli

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.