Hyödynnä kotitalousvähennys 2024!

Ajankohtaista

Tietoa palveluistamme

Käy lukemassa ajankohtaista tietoa palveluistamme sekä muista aurinkoenergiaan liittyvistä asioista.

Solarum Suomi Oy - Aurinkopaneelit

5.4.2024

Aurinkopaneeli tuotto – Kuinka paljon energiaa aurinkopaneelisi voivat tuottaa?

Aurinkoenergia on kestävä ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä. Kun aurinkopaneelien suosio kasvaa, saattaa herätä kysymys, kuinka paljon energiaa sinun aurinkopaneelisi voivat todellisuudessa tuottaa? Tässä artikkelissa avaamme eri kokoisten aurinkopaneelijärjestelmien energiantuotantokykyä, opastamme sinua tuoton laskemisessa ja kerromme, mitä odottaa paneelien tuotolta eri vuodenaikoina.

Artikkeli sisältää seuraavat osiot:

  • Aurinkopaneelituotto laskuri
  • Aurinkopaneeli tuotto päivässä – millaista tuottoa voit odottaa?
  • 6kW aurinkopaneeli tuotto
  • 5kW aurinkopaneeli tuotto
  • 3kW aurinkopaneeli tuotto
  • Aurinkopaneeli tuotto talvella – miten talvi vaikuttaa paneeleiden tuottoon?
  • Aurinkopaneeli tuoton seuranta – mistä tiedän paljonko paneelini tuottavat sähköä?
  • Aurinkopaneelit avaimet käteen periaatteella Solarumilta

Aurinkopaneelituotto Laskuri

Solarumin käyttäjäystävällisen aurinkopaneelilaskurin avulla voit arvioida aurinkopaneelijärjestelmäsi tuoton ja mahdollisen rahansäästön kotitaloudessasi. Tutustu Solarumin laskuriin verkkosivuillamme ja selvitä, kuinka paljon voit säästää aurinkoenergialla.

Aurinkopaneeli tuotto päivässä – millaista tuottoa voit odottaa?

Aurinkopaneelien ilmoitettu maksimituotto ja todellinen tuotto ovat kaksi eri asiaa, jotka ovat tärkeitä ymmärtää harkittaessa aurinkopaneelijärjestelmän hankintaa. Maksimituotto perustuu standardiolosuhteisiin laboratoriossa, joissa aurinkokennon lämpötila on 25 °C ja paneelille tuleva säteilymäärä on 1 000 W/m². 

Käytännössä todellinen tuotto vaihtelee merkittävästi, riippuen useista tekijöistä kuten sijainnista, paneelien suuntauksesta, varjostuksista ja ilman lämpötilasta ja Suomen olosuhteissa päästään usein optimiolosuhteissa noin 60%-90% ilmoitetusta maksimituotosta.

Aurinkopaneelien tuotto vaihtelee vuorokauden aikana, jolloin eniten energiaa tuotetaan keskipäivällä, kun aurinko paistaa kirkkaimmin. Tämän vuoksi on tärkeää suunnitella sähkönkulutus siten, että suurimmat energiankulutuskohteet, kuten vedenlämmitys tai sähköauton lataus voidaan ajoittaa päiväaikaan. Myös aurinkopaneelien yhteyteen asennettavat akkujärjestelmät mahdollistavat aurinkoenergian varastointia myöhempää kulutusta varten. Näin maksimoit aurinkopaneelien tuoton hyödyntämisen.

Vuositasolla tarkasteltuna aurinkopaneelit voivat kattaa merkittävän osan, joskus jopa ylittää, talon kokonaissähkönkulutuksen etenkin jos talo ei lämpiä suoralla sähkölämmityksellä.

6kW aurinkopaneeli tuotto

Jos asennat kotiisi 6kW:n aurinkopaneelijärjestelmän, joka yleensä koostuu noin 20 paneelista, voit odottaa sen tuottavan Suomessa keskimäärin 5300–5800 kWh vuodessa. Tämä määrä riittää kattamaan suuren osan keskikokoisen kotitalouden vuotuisesta sähkönkulutuksesta kun lämmitystä ei huomioida.

5kW aurinkopaneeli tuotto

5kW:n aurinkopaneelijärjestelmällä, joka tarjoaa hyvän tasapainon kokonaisuuden ja tuotetun energian määrän välillä, voit odottaa tuottavan Suomessa 4300–4800 kWh sähköä vuodessa. Tämä sopii erinomaisesti, jos haluat kattaa suuren osan sähkönkulutuksestasi aurinkoenergialla.

3kW aurinkopaneeli tuotto

3kW:n aurinkopaneelijärjestelmä, joka on pienempi vaihtoehto ja yleensä koostuu 10 paneelista, voi tuottaa Suomen olosuhteissa vuosittain noin 2300–2800 kWh. Tämä määrä voi kattaa merkittävän osan pienemmän kotitalouden sähkönkulutuksesta.

Aurinkopaneeli tuotto talvella – miten talvi vaikuttaa paneeleiden tuottoon?

Vaikka aurinkopaneelien tuotto vähenee talvikuukausina lyhyempien päivien ja vähäisemmän auringonvalon vuoksi, ne tuottavat edelleen sähköä valoisina aikoina kunhan vaan paneelit eivät ole lumen alla. Oikea asennuskulma auttavat maksimoimaan tuottosi myös talvella.

Aurinkopaneeli tuotto seuranta – mistä tiedän paljonko paneelini tuottavat sähköä?

Seuranta on avainasemassa, jotta voit varmistaa aurinkopaneelijärjestelmäsi optimaalisen toiminnan ja maksimoida tuottosi. Monet järjestelmät sisältävät nykyään seurantateknologiaa, jolla voit tarkkailla tuotantoasi reaaliajassa. Näin voit havaita ja korjata mahdolliset ongelmat nopeasti.

Myös erilaisten automaattisten järjestelmien rakentaminen aurinkopaneelijärjestelmän yhteyteen on hyvin mahdollista. Esimerkiksi järjestelmä voi automaattisesti kytkeä vedenlämmittimen tai vaikka auton laturin päälle kun aurinkoenergiaa tuotetaan runsaasti ja kytkeä ne pois päältä kun energian tuotanto vähenee.

Aurinkopaneelit avaimet käteen periaatteella Solarumilta

Solarum tarjoaa aurinkopaneelijärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella, mikä tarkoittaa, että asiakkaan ei tarvitse huolehtia järjestelmän suunnittelusta, asennuksesta eikä käyttöönotosta. Solarumin palvelu kattaa kaikki nämä vaiheet, tehden aurinkoenergian hyödyntämisestä vaivatonta ja tehokasta. Tämä palvelumalli sopii erinomaisesti niille, jotka arvostavat helppoutta ja vaivattomuutta uusiutuvan energian ratkaisujen toteutuksessa.

Jaa artikkeli

Varaa tapaaminen

Valitse tapaamisen aihe*
Haluttu tapaamismuoto*
Valitse aika*
Yhteystiedot*

Laskuri

Kiinteistön vuosikulutus*
Täytä pyydetyt kohdat ja saat suuntaa-antavat tiedon tarpeisiisi soveltuvan aurinkosähköjärjestelmän tehosta sähköpostiisi.

Laskuri soveltuu pientalojen aurinkosähköjärjestelmien mitoituksen arviointiin.
Yhteystiedot*

Arvontalomake

Osallistu arvontaan

Osallistut arvontaan täyttämällä ja lähettämällä alla olevan arvontalomakkeen.